Barkod Yazıcı Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz
Barkod Yazıcı
Barkod yazıcılar, termal baskı yönteminde yakıcı baskı kafası altından geçen malzemeye sıcaklık uygulayarak yazdırmayı sağlar. Endüstriyel ortamlara göre dizayn edildikleri için dayanıklıdırlar. Kullanılan malzemeye göre 2 farklı termal baskı yöntemi bulunmaktadır.1) Direkt Termal Baskı
Direkt termal baskı yönteminde yazıcı uygun malzemeye/etikete herhangi bir sarf malzeme kullanmadan baskı yapmaktadır. Direkt Termal baskı yöntemi ile yazdırılan etiketler termal (faks kâğıdı ve yazarkasa ruloları vb.) etiketlerdir. Bu yöntem ile yazdırılan etiketler bulundukları ortamdan (ışık, ısı, nem vb.) etkilenmektedir. Bu tarz etiketler kısa ömürlü olmaları nedeniyle geçici kullanımlar için tercih edilmektedir. Kargo, kurye firmaları, marketlerin raf etiketleri bu tarz etiketlere birer örnektir. Başlangıçta beyaz renkli olan bir termal etiketin bulunduğu ortamın sıcaklığına ve nemine bağlı olarak baskısı zamanla silinir ve rengi kararır.2) Termal Transfer Baskı (Ribonlu Baskı)
Termal transfer baskı yönteminde yazıcı etikete uygun ve ribon adı verilen sarf malzeme ile baskı yapmaktadır. Termal transfer baskı yöntemi ile yazdırılan etiketler vellum, kuşe, opak pvc, Silver mat, naylonumsu, japon akmazı (yıkama talimatı kumaşı) vb. etiketlerdir. Bu yöntem ile yazdırılan etiketler bulundukları ortamdan (ışık, ısı, nem vb.) etkilenmezler. Örneğin Silver mat etiketlere yapılan baskılar su, kolonya gibi maddeler ile silinmez, Japon akmazına yapılan baskı yıkamaya girse dahi silinmez.
Termal transfer baskı yönteminde kullanılacak etiketin özelliğine bağlı olarak uygun ribon kullanıldığında doğru baskı alınabilmektedir. Örneğin Silver mat etikete wax özelliğe sahip ribon kullanıldığında net bir baskı alınmasına rağmen el veya su ile silindiğinde etiket üzerindeki yazı silinirken aynı etikete resin ribon ile baskı yapıldığında baskı net olmakta ve etiket üzerindeki yazı elle, su ve kolonya ile silinmeye çalışıldığına herhangi bir bozulma olmayacaktır.
Ribonun Seçilmesi
Termal transfer baskı yönteminde kullanılacak etiketin özelliğine bağlı olarak uygun ribon kullanıldığında doğru baskı alınabilmektedir. Ribonlar üç çeşittir; Wax Ribon, Wax/Resin Ribon ve Resin Ribon olmak üzere üç çeşittir.1) Wax Ribonlar
Wax özelliğine sahip ribonlar yırtılabilir özelliğe sahip kâğıt etiket, vellum etiket, kuşe etiket vb. etiketlerde kullanılmaktadır. Ortalama değerde bir ısı ile yazdırılması gerekmektedir.2) Wax/Resin Ribonlar
Wax/resin ribonlar, kağıt ve sentetik etiketler üzerine baskı yapabilen yüksek performanslı ribonlardır. Wax/resin ribonlar wax ribonlara göre daha kalıcı baskı verirler, kazınma ve aşınma dirençleri wax ribonlardan daha yüksek, resin ribonlardan ise daha düşüktür. Çevre koşullarına karşı mukavemetleri yüksektir.3) Resin Ribonlar
Resin özelliğine sahip ribonlar yırtılamayan özelliğe sahip naylonumsu etiket, opak pvc etiket, silver mat etiket vb. etiketlerde kullanılmaktadır. Ortalamanın üzerinde bir baskı sıcaklığı ile yazdırılması gerekmektedir.Yazdırma İşleminin Yapılacağı Program
Uygun malzemeye/etikete uygun yazıcı ile yazdırma yapabilmek için kullanılacak yazılımın (programın) ihtiyacı karşılayan ve kullanım kolaylığı sağlayan bir yazılım olması gerekmektedir.Bazı ticari programlar barkod/etiket yazıcılarına herhangi bir ara program kullanmadan yazdırma yapabilmektedir. Örneğin BAY-T ENTEGRE, ETA, MIKRO, KORGUN, LOGO, MEGA, NEBİM, SENTEZ vb. programlar birçok barkod/etiket yazıcılarına direk olarak baskı yapabilmektedirler.
Yukarıda belirtilen yazılımlar dışında profesyonel barkod programları satın alınarak yada cihazların yanında gelen ücretsiz Ultralite tasarım yazılımlarını barkod/etiket yazıcılarda kullanılarak barkod baskısı yapılabilir. Bu tarz programlara Bartender ve Label View adlı yazılımlar girmektedir.
Ribon Nerede Kullanılır ?
Termal transfer baskı teknolojisinde, yüzey malzemelerinin fiziksel ve kimyasal yapısına göre uygun olarak seçilen Ribonlar, elde edilecek baskı kalitesinde baskının uzun ömürlü olmasında oldukça önemli bir yere sahiptir. Rulo şeklinde olan ve barkod yazıcılarda kullanılan ribonlar, 3 katmandan meydana gelmektedir. Koruyucu tabaka, film ve mürekkep tabakasından oluşan ribonlar, aslında ribbon ve baskı şeridi olarak da adlandırılmaktadır. Barkod yazıcılarda kullanılan ribonlar yazıcılarla uyum sağladığında mükemmel baskı alınabilmektedir. Çünkü en kalite baskı için ribonların baskıda kullanılan malzeme ve yazıcıyla uyumlu olması gerekmektedir.
Termal transfer için kullanılan ribonlar ince bir tabakadan oluşmaktadır. Tabii ki daha kaliteli baskı hizmeti alabilmek için ribonların fiyatları da değişkenlik gösterecektir. Ribonların çoğunlukla uygulama alanları arasında ise tüm etiketleme işleri, barkodla beraber standart, baskılı, sentetik ve birçok yüzeye de uygulanabilmektedir. Genel olarak ribonlar yapılarına göre Wax Ribonlar, Wax-Resin Ribon ve Resin Ribon olarak 3’e ayrılır. Ribonlarda yaygın olarak siyah renk kullanıldığı gibi mavi, kırmızı, beyaz vb. renkler de kullanılabilir.
Termal transfer için kullanılan ribonlar ince bir tabakadan oluşmaktadır. Tabii ki daha kaliteli baskı hizmeti alabilmek için ribonların fiyatları da değişkenlik gösterecektir. Ribonların çoğunlukla uygulama alanları arasında ise tüm etiketleme işleri, barkodla beraber standart, baskılı, sentetik ve birçok yüzeye de uygulanabilmektedir. Genel olarak ribonlar yapılarına göre Wax Ribonlar, Wax-Resin Ribon ve Resin Ribon olarak 3’e ayrılır. Ribonlarda yaygın olarak siyah renk kullanıldığı gibi mavi, kırmızı, beyaz vb. renkler de kullanılabilir.