Barkod Okuyucu Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz ?


Barkodun Yapısı

Bilindiği üzere barkod, birtakım bilgileri temsil eden karaketlerin elektronik cihazlar tarafından okunabilir hale gelmesidir. Barkodlar bilgileri çizgiler ve çizgiler arasındaki paralel boşluklarla temsil etmektedir. Önceleri yalnızca paralel çizgilerden meydana gelen (1D) barkodlar günümüz teknolojisiyle beraber ise iki boyutlu (2D) barkod, karekod barkod ve noktalı barkod olarak da karşımıza çıkmaktadır. Barkodlarda ki başlangıç ve bitiş karakterleri barkodların sağ ve sol taraflarını tanımlamaktadır. Tabii ki de her barkod sembollerinde farklı başlangıç ve bitiş karakterleri kullanılmaktadır. Kontrol karakteri ise barkodun içindeki verilerden oluşturulan ve yine barkod içinde yer alan veridir. Barkod üzerinde bulunan kodun doğru çalışıp çalışmadığına baktığı gibi kontrol karakteri her barkod tipinde farklı hesaplama yöntemleri tercih edilmektedir.

Barkodların alt ve üstlerinde yer alan taşıyıcı çizgileri ise okuyucu barkodun altına ya da üstüne kaymamasını sağlar. Bu sayede hatalı okumalar önlenmiş olur. Ürün takibi, stok yönetimi gibi oldukça dikkat gerektiren konuları kolaylaştıran barkodlar, doğruluk ve hızlı data girişine elverişli olduğu için kullanılması gerekli hale gelmiştir.


Barkod Sisteminin Faydaları Nelerdir?

Barkod sistemi sizin en doğru bilgiyi almanızı sağlar, kullanıcı hatalarını ortadan kaldırır. Benzer ürünler veya benzer kodlara sahip ürünler arasındaki karışıklığı önler.
Barkod sisteminin hız konusunda iki önemli faydası vardır.
 
1. İstenen bilgi manuel şekilde toplanacak bilginin çok çok üstünde bir hızla ve doğru bir şekilde toplanır.
 
2. Bu toplanan doğru bilgiler bilgisayar ortamında olduğu için yine çok hızlı bir şekilde bu bilgileri işleyebilecek, değerlendirebilecek kişilere veya ortama ulaşır.
 
Örneğin; bu bilgilerin doğru bir şekilde, bir kağıtta yazılı bilgiler olduğunu varsayın. O kağıdın içinden A marka deterjandan ne kadar satıldığını nasıl bulabilirsiniz? Evet, sayabilirsiniz. Son anda size A marka deterjan değil de tüm deterjan satışları sorulursa ne yaparsınız?
Barkod sistemi sayesinde doğruluğun artması ve veri giriş hızının yükselmesi ile işçilik maliyeti düşecek sistem daha ekonomik olacaktır.
Barkod ürünleri yani okuyucular, yazıcılar vs. tüm OT/VT ürünlerinin kullanımı, bilgisayara bağlaması ve işletmesi çok kolaydır. Bu sistem ile güvenilir, detaylı, hızlı datalar toplanır. Bu toplanan bilgiler ile sistem daha etkili yönetilebilir.
 
Örneğin;
- Hangi ürün ne kadar satılıyor?
- Şu anda stokta eksikler neler?
- Geçmiş satışlara bakarak hangi üründen ne kadar sipariş vermeli?
Gibi sorulara kolaylıkla cevap bulabilirsiniz.
 

Barkod Okuyucu Seçimi

Barkodlu takip sisteminde ürünlere ait barkod çizgilerini oluşturan değerlerin doğru bir şekilde takibin yapıldığı cihaza (yazarkasa veya bilgisayar) aktarılabilmesi için kullanılabilecek barkod okuyucu seçiminde işletmenin özelliği, ihtiyacı ve ürünün özelliği gibi farklılıklara göre barkod okuyucular seçilebilir.

Barkod Okuyucular

Barkod okuyucular, optik bir ışık kaynağı vasıtası ile barkod sembolünde yer alan değişik genişlikteki çizgileri deşifre edip, bu bilgiyi bir haberleşme arabirimi vasıtası ile değişik sistemlere aktarabilmeyi sağlayan optik okuyuculardır.  Bir barkod sembolü kızıl ötesi veya görülebilir bir ışık kaynağı ile aydınlatılır. Koyu çubuklar bu ışığı emerler. Boşluklar ise bu ışığı geri yansıtırlar. Yansıyan bu ışık tarayıcıya geri döner. Tarayıcı meydana gelen bu ışık dalgalanmalarını elektrik darbelerine çevirir. Bir çözücü ise bu elektrik darbelerini tekrar dönüştürerek bir denetimciye, el terminaline, bilgisayara veya uyumlu başka bir sisteme aktarır. Temelde okuma işlemi, yansıyan ışığın çözülmesi işlemidir.

Barkod Okuyucu Çeşitleri
 
* CCD Barkod Okuyucular
* Lazer Barkod Okuyucular
* Karekod Barkod Okuyucular (2D)
* Imager Barkod Okuyucular
* Çok Yönlü Barkod Okuyucular
* Kablosuz Barkod Okuyucular

1) CCD Barkod Okuyucular

CCD okuyucular temelde barkod sembolünü tarayarak kaydeder ve bu sinyali daha sonra dekoder yardımı ile elektrik sinyaline çevirerek okuma yaparlar. CCD okuyucuların okuma kafaları genelde geniştir ve kalın bir ışık yayarlar. CCD okuyucuların okuma mesafeleri genelde 1-2 cm yi geçmez. Genelde barkod ile yakın mesafede bulunurlar. Fakat geliştirilmiş ccd okuyucuların okuma mesafeleri daha fazla olabilmektedir. Çok yakından okuyan basit ccd okuyucular genelde okuyucu kafa genişliğinden daha geniş olan barkodları okuyamazlar. Bu tarz okuyucular çok yoğun olmayan işletmelerde, barkod çizgileri yoğun olmayan uygulamalarda ve ekonomik barkod çözümlerinde tercih edilebilir.

2) Lazer Barkod Okuyucular

İdeal okuyucular arasında sayılırlar. CCD okuyuculara nispeten daha pahalıdırlar. Genelde performansı daha yüksek, daha hızlı okuyabilen okuyuculardır. Lazer okuyucular barkod sembolü üzerine ince bir çizgi şeklinde bir ışık verirler. Aynı şekilde yansıyan ışık çözülerek ve elektrik sinyallerine dönüştürülerek değişik sistemlere aktarılabilirler. Lazer okuyucular daha hassas okuyuculardır. Fakat lazer okuyucularda kullanılan düşük enerji gün ışığında veya parlak ışık altında barkodun okunmasını zorlaştırabilmektedir. Lazer okuyucular CCD okuyuculara nispeten daha uzak mesafelerden okuyabilen okuyuculardır.
Lazer Barkod Okuyucu

3) Karekod Barkod Okuyucular (2D)

Karekod barkod okuyucular normal barkod okuyucuların okuyabildiği çizgi barkodlar dahil bütün barkodları ve karekod barkodları okuyabilmektedir. Karekod barkodlar ağırlıklı olarak sağlık sektöründe kullanılmaktadır.
 2D Barkod Okuyucu

4) Imager Barkod Okuyucular

CCD ve Lazer teknolojisine göre daha yeni bir teknolojidir. Imager teknolojisinde barkod okuma okuyucunun belirli bir alanın görüntüsünü alıp yorumlama mantığına dayanmaktadır.
Imager Barkod Okuyucu

5) Çok Yönlü Lazer Barkod Okuyucular

Çok yönlü barkod okuyucular lazer okuyucular gibi barkod sembollerinin üzerine ince bir ışık yayarlar ve geri yansıyan ışığı çözerek okuma yaparlar. Fakat bu tip okuyucularda değişik yönlerde, değişik açılarda birden fazla okuyucu çizgisi bulunmaktadır. Örneğin çok yönlü barkod okuyucularında 20, 24, 32 veya daha fazla sayıda okuma çizgisi bulunabilmektedir. Örneğin Zebex Z-6070 model çok yönlü barkod okuyucusu çift lazer motoruna ve değişik yönlerde toplam 32 okuma çizgisine sahip oldukça performanslı birçok yönlü barkod okuyucusudur. Bu tarz okuyucular yoğun olan işletmelerin ihtiyaçlarını karşılayabilecek barkod çözümlerinde tercih edilebilir.
 Çok Yönlü Barkod Okuyucu

6) Kablosuz Barkod Okuyucular

Lazer ve CCD okuyucuların ayrıca kablosuz olanları da bulunmaktadır. Bu okuyucular genelde yine bilgisayara kablolu okuyucular gibi klavye, seri, usb bağlantılıdırlar. Bu okuyucuların alıcıları bilgisayara bağlıdır. Okuyucunun kendisi ise kablosuzdur. Bu okuyucular genelde bluetooth ve radyo frekanslı okuyucular olmaktadır. Fakat bu okuyucularında belirli haberleşme mesafeleri bulunmaktadır.
 Kablosuz Barkod Okuyucu


Barkod Okuyucuları İncelemek İçin Tıklayınız


DİKKAT!

Barkodla ilgili asla unutulmaması gereken bir konu vardır. Barkod uygulamasının başarılı olmasında toplanan dataları kabul eden, değerlendiren yazılımın büyük önemi vardır.
 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.